• Handla tryggt
  • Snabba leveranser
  • Betala med Klarna

HÄR KAN NI LÄSA OM OLIKA SORTERS ÄDELSTENAR OCH DIAMANTER.

AKVAMARIN

Akvamarinen är en blå variant av ädelstenen beryll. Dess blå färg har givit namn åt stenen då den transparanta blågröna färgen liknar havsvatten. En annan känd variant av ädelstenen beryll är den gröna smaragden.

AMETIST

Ametist är en lila eller purpurfärgad mineralkvarts. Ordet ametist härstammar från grekiskans amethystos som betyder ej berusad och tros ha en skyddande effekt mot berusning.

CITRIN

Citrinen tillhör kvartsfamiljen och dess namn syftar till den gula stenens citronliknande färg. Stenen kan skifta färg beroende på från vilket håll man ser på citrinen. Detta beror på att kristaller inom stenen absorberar ljus av olika färg.

CUBIC ZIRKONIA (cz)

En konstgjord sten som är framtagen för att efterlikna Diamanten. Det kan vara svårt för en "icke" fackman att se skillnad på en cz och en diamant då likheten är stor. I vårt sortiment finns smycken med både diamanter och cubic zirkonia, detta anges tydligt under produktbeskrivningen.

DIAMANTER

Diamanten har fascinerat oss sen urminnes tider. Det är den hårdaste, mest värdefulla ädelstenen och namnet kommer från grekiska ordet Adamas vilket betyder oövervinnlig. Värdet på en diamant bestäms av de fyra C.na: Cut/Slipning, Colour/Färg, Clarity/Klarhet och Carat/Vikt. I Sverige är briljantslipning vanligast. Färgen i diamanten är avgörande för diamantens kvalité. De färglösa eller de vita diamanterna ses som vackrast. Klarheten i en diamant visar hur pass fri diamanten är från olika mineraler, sprickor eller brott som kan finnas i diamanten. Det kallas för inneslutningar. Vikten på en diamant anges i carat. 1 carat motsvarar 0,2 gram. River är den finaste diamanten och är mycket sällsynt. Därefter kommer Top Wesselton och Wesselton, vilka är de vanligaste förekommande diamanterna i Sverige.

JADE

I det Kinesiska kejsardömet var mineralen jade en kunglig ädelsten jämförbar med västvärldens guld och diamanter. Jade är ett samlings- namn för två sorters ädelstenar; jadeit och nephrite, vilka i det gamla Kina båda räknades som zhen yu, äkta jade. Jaden är oftast grön till färgen, de mest värdefulla är de som har jämn grön färg och utan nyanser från andra färger.  

JASPIS

Jaspis är en variant av kvarts som finns i många färger t.ex. röd, brun, rosa, gul, grön, gråvit och blålila. Jaspis innehåller oftast organiska material och mineral som ger den lite olika mönster och färger som liknar berg, dalar och landskap. Den populäraste färgen är röd som reflekteras fint i guldet.

KORALL

Koraller är ett organiskt material som liksom pärlor består av kalcium- karbonat. De mest värdefulla korallerna är solida utan några sprickor eller dylikt. Koraller finns inte bara i röda varianter utan kan även vara vita, blåa, svarta, bruna och rosa.

KVARTS

Kvarts är en mineral som består av kiseloxid där den färglösa varianten kallas bergskristall. Kvarts förekommer dock i många olika färger som oftast har namngett de olika kvartsvarianterna. Några exempel är bland annat den gulröda citrinen, den rosa rosenkvartsen, mörka rökkvartsen och ljusgula citronkvartsen. Även ametisten är en kvarts.

LAPIS LAZULI

Lapis Lazuli är en mörkblå ogenomskinlig ädelsten med små bitar av guldskimrande svavelkis som glittrar likt en stjärnhimmel. Lapis Lazuli anses inte vara ett mineral utan en bergart. Namnet kommer dels från det latinska ordet för sten "lapis" och det arabiska namnet för blå "azula". Den blå stenen tros runtom i världen vara vänskapens och sanningens sten. Den ska även ha förmågan att bringa harmoni till förhållanden och hjälpa bäraren vara rak och öppen med sina åsikter.

ONYX

Onyxen är en mycket fin och jämn svart sten som ibland kan ha stråk av vitt i sig. Stenen är ett mineral som kallas kalcedon vilket är ett sorts kvarts. Onyxen används ofta till caméer och som effektförstärkande svart bakgrund till mer färgstarka ädelstenar. Ordet onyx kommer från grekiskan och betyder nagel.

OPAL

Opalen är en mineral som förekommer i olika färger t.ex. vit, rosa, svart, brun och turkos. Men också skiftande i regnbågens alla färger. Färgspelet beror på små förekomster av kristobalit, en sorts kvarts, som finns i stenen.

PERIDOT

Peridoten har en livlig grön färg med en antydan av guldskimmer och är en av de få ädelstenar som endast finns i en färg. Under 1990-talet hittades en fyndighet i Pakistan med peridoter av allra högsta kvalitet, så hög att peridoter från denna gruva har kommit att kallas "Kashmir peridoter". Stora genomskinliga är sällsynta och kostar därefter.

RUBIN

Rubinen är en mycket sällsynt och värdefull ädelsten. Stenen har en mycket fin röd färg, är en av de hårdaste mineralerna i världen och har en ypperlig briljans. Namnet kommer fån latinens "rubens" som betyder röd. Ordet för rubin på sanskrit "ratnaraj" betyder ädelstenarnas kung. Rubinen och safiren är de näst hårdaste ädelstenarna i världen efter diamanten. Stora rubiner på mer än 3 carat är väldigt ovanliga och dessa kan vara mer värdefullare än en diamant av samma storlek. Den röda färgen representerar eldig kärlek och passion.

SAFIR

Safiren är likt rubinen en korrund. Endast röda korunder kallas rubiner medan blå korrund kallas safir. Det sägs att man för länge sedan trodde att himlavalvet var en enorm blå safir som omgav jorden. Safiren kan dock förekomma i andra färger än blå t.ex. gul, rosa, orange och lila. Som andra blå stenar representerar safiren sympati, harmoni, vänskap och lojalitet. Safiren är en av de mest populära ädelstenarna.

SMARAGD

Smaragden har en mycket intensivt grön färg och är en variant av ädelstenen beryll. Namnet härstammar från grekiskans smaragdos och franskans esmeraldos som betyder grön ädelsten. Smaragdens gröna färg representerar liv och vår, men även skönhet och varaktig kärlek. Stora och mycket gröna stenar kan vara mer värdefulla än diamanter.

TOPAS

Topasen förekommer naturligt ofärgad men även i olika färger som blå, rödaktig och gul. Stenen sägs ha en lugnande effekt, då den kan driva bort ledsamhet, ilska och skydda bäraren från fara. Den skall även göra män intelligenta och stiliga.

TURMALIN

Turmalinen är en mineral som av alla ädelstenar kan visa prov på flest färger. Namnet turmalin betyder just mångfärgad sten. Vissa sällsynta stenar kan t.o.m. byta färg beroende på vilken ljus den belyses med. Turmalin är en robust sten som tål slitage och därför utmärkt som smyckesten.